top of page

Villieläimet matkailussa

Matkailijoille on tarjolla lukemattomia vierailukohteita kaikkialla maailmassa, joissa pääsee katsomaan villieläimiä, ratsastamaan niillä, koskettelemaan eläimiä ja ottamaan niiden kanssa valokuvia. Tieto siitä, miten väkivaltaisesti eläimiä esimerkiksi delfinaarioissa, sirkuksissa tai erilaisilla tarhoilla kesytetään, koulutetaan ja kohdellaan, on lisääntynyt ja suhtautuminen eläinten pitoon viihdyttämistarkoituksessa on muuttumassa voimakkaasti.

Leijonanpennut on kasvatettu metsästettäviksi. Kuva: Ian Michler

Yhä useammat valitsevat esimerkiksi apinaselfien sijasta mieluummin sen, että eläimiä voi seurata niiden luonnollisessa ympäristössä eikä ihmisen viihdykkeinä.

Maailmalla on myös paljon hyviä sekä eläin- että luonnonsuojelukohteita, joissa on mahdollista vierailla. Miten voi erottaa, onko kyseessä eläimen suojelu vai hyväksikäyttö? Tiedetään nimittäin, että esimerkiksi Etelä-Afrikassa, jossa villieläimiä kasvatetaan metsästysturisteja varten huonoissa oloissa, pentujen kasvattajat saattavat kertoa vierailijoille, että pennut ovat orpoja ja ne palautetaan luontoon.

Kun tuntee luonnonsuojelun ja eläinsuojelun perusasiat, pystyy itse päättelemään, mikä kerrotusta on totta.

Luonnonsuojelu

Luonnonsuojelusta (engl. conservation) on kysymys silloin, kun suojellaan kokonaista luonnonmukaista aluetta kasveineen ja eläimistöineen. Uhanalaisia eläimiä saatetaan palauttaa luontoon alueille, joista ne ovat hävinneet tai vaarassa hävitä. Tarhassa syntynyttä tai ihmisen hoitoon ja ruokintaan tottunutta villieläintä ei kuitenkaan voi palauttaa. Silloin, kun tarhattuja eläimiä käytetään luonnosta hävinneen eläinkannan palauttamiseen, se tapahtuu useamman sukupolven kuluessa ja vapautettavat eläimet ovat syntyneet sillä alueella, johon ne vapautetaan.

Villieläinsairaaloista palautetaan loukkaantuneita, nopeasti ennalleen parantuneita yksilöitä luontoon, mutta toipumisaikana hoitajat välttävät kontaktia eläimen kanssa.

Jos haluaa vierailla luonnonsuojelukohteissa, ne ovat tavallisesti kansallispuistoja. Kun luonnonsuojeluohjelmiin tai -projekteihin otetaan vapaaehtoistyöntekijöitä, heillä pitää jo usein olla sellaista ammattitaitoa, jota työssä tarvitaan.

Jos vierailukohteessa kerrotaan, että siellä tehdään luonnonsuojelua, mutta eläimiin saa koskea, niiden aitauksiin saa mennä tai niiden kanssa saa ottaa valokuvia, toiminta ei ole luonnonsuojelua.

Eläinsuojelu

Eläinsuojelu (engl. animal protection) on puolestaan toimintaa, jossa luonnossa pahoin vahingoittuneelle tai ihmisten käsissä huonosti hoidetuille tai kaltoin kohdelluille eläimille hankitaan loppuelämän ajaksi turvallinen oleskelupaikka eläinhoitolasta (engl. sanctuary). Ihmisiin tottuneet villieläimet eivät voi palata luontoon, joten ihmisten on pidettävä niistä huolta. Hoitoloissa tarhattujen eläinten ei anneta lisääntyä eikä niillä käydä kauppaa.

Eläinhoitolat toimivat usein lahjoitusten turvin ja joissakin on mahdollista vierailla. Pääsylipputuloilla rahoitetaan eläinten ylläpitoa. Hoitoloissa on harvoin pentuja, jokaisella eläimellä on tarinansa ja niillä voi olla näkyviä vammoja. Kärsineille eläimille suodaan oma rauha, joten vierailijoita ei päästetä niiden kanssa samaan aitaukseen silittämään tai ottamaan kuvia.

Jos tarhalla, joka kertoo olevansa eläinhoitola, on paljon pentuja tai jos vierailijat saavat silittää tai ottaa valokuvia eläinten kanssa, silloin ei ole kysymys eläinsuojelusta.

Aktiivinen voi vaikuttaa

Kun matkustaa Suomesta käsin, ja vaikka tarkistaisi kuinka huolellisesti vierailukohteiden taustat, pettymys voi sattua omalle kohdalle. Mitä voi tehdä, jos epäilee käyneensä eläimiä hyväksikäyttävässä matkailukohteessa ja haluaa toimia oikein?

Hyvä tapa on ilmoittaa omalle matkatoimistolle, hotellille tai esimerkiksi sen sivuston ylläpitäjälle, josta on alun perin saanut tietää kohteesta, ettei paikka vaikuttanut luonnonsuojelu- eikä eläinsuojelukohteelta. Voit myös kertoa huomiosi jollekin suomalaiselle ja alueen paikalliselle eläinsuojeluyhdistykselle tai kirjoittaa arvostelun esimerkiksi TripAdvisor -palveluun.

Aktiivisuus kannattaa. Joitakin pahimpia paikkoja on jo suljettu, kun nuoret matkailijat ovat jakaneet havaintojaan erilaisissa netin ryhmissä ja palveluissa.

Eija Lindqvist

Kirjoittaja on Trofeeton EU työryhmän jäsen

Trofeeton EU on Animalian, SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton ja Luonto-Liiton yhteinen työryhmä, joka kampanjoi trofeemetsästystä ja sen lieveilmiöitä vastaan.

bottom of page